Sertifikalı yetiştirici nedir ve neden tercih etmelisiniz?

Yeni safkan yavru köpeğinizi satın aldığınızda doğal olarak onun sağlıklı ve mutlu bir ortamda doğup büyüdüğünü bilmek isteyeceksiniz.

Ne yazık ki bazı köpekler, yaşam alanlarının kirli veya güvensiz olduğu insanlık dışı koşullarda yetiştiriliyor. Bazı üreticiler daha çok para kazanmak için anne köpeği mümkün olduğu kadar sık çiftleştirir. Bu genellikle “arka bahçe üreticileri” olarak bilinen kayıtsız üreticiler için söz konusu olabilir.

Sertifikalı yetiştiriciler ise belirli bir ırk veya yetiştirici derneğine ya da Türkiye’de KIF*, yani Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu gibi yerel bir otoriteye kayıtlıdır ve uluslararası kurallar çerçevesinde köpek ırklarını korumark, standartlarını koruyarak ve genetik çeşitliliği de göz önünde bulundurarak ırkın en iyi, en sağlıklı, en güzel yavrularını yetiştirmek için ciddi zaman ve emek sarfederler.

Sertifikalı veya kayıtlı yetiştiriciler köpeklerinin refahına öncelik verir. Anneyi güvenli ve etik görülen aralıklarla ve sadece eşleşmeye uygun olduğuna dair federasyondan eşleşme onayı alarak eşleştirir, sağlıklı, iyi mizaçlı yavrular yetiştirmeye çalışırlar.

Sertifikalı yetiştiriciler yavrularını sosyalleştirir ve yeni yuvalarına gitmeden önce ilgili test ve sağlık kontrollerini yaparlar. Doğru sosyalleşme, yavru köpeğinizin dış dünyaya hazır olmasını sağlar. 

Sertifikalı yetiştiriciler yavrularını kimin alacağı konusunda da çok daha dikkatli olma eğilimindedir. Yavrularının yaşamları boyu refahını ve iyi bir yuvaya gittiklerinden emin olmak isterler. 

İyi bir köpek yetiştiricisi nasıl bulunur?

Bir yetiştirici ararken, sertifikalı olduğundan ve etik olarak yetiştirdiğinden emin olmak için ipuçları:

  • Yetiştiricinin kayıt numarasını kontrol edin. Kayıtlı bir yetiştirici her zaman kayıt numarasını köpek yavrusu listeleriyle birlikte listeleyecektir. İlgili federasyonu arayarak kayıt numarasının meşru olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. 
  • Yetiştiricinin yavruları uygun şekilde sahiplendirdiğinden emin olun. Yavru köpekler sekiz haftalıktan önce annelerinden ayrılmamalı ve bir sürü önemli belgeyle birlikte yeni ailelerine teslim edilmelidir. Sağlık Karnesi, aşı ve parazit tedavi kayıtları, mikroçip bilgileri, kayıt sertifikası, soy kütükleri yani şecere belgesi vb.
  • Yetiştiriciye bir sürü soru sorun. İyi bir yetiştirici bu sorulara cevap vermekten mutluluk duyacaktır. Irk ve yavruların durumu hakkında çok bilgili olmalıdır. Bu ırkın olumlu ve olumsuz yanlarına ve yavru köpeğiniz bir yetişkine dönüştüğünde neler bekleneceğine dair iyi bilgiye sahip olacaktır. Ayrıca, yavruların karakterleri, mizaçları hakkında bilgisi olmalı ve  hangi yavru köpeğin ihtiyaçlarınıza en uygun olacağını da söyleyebilmelidir..
  • Yavruların nerede yetiştirildiğini görüp göremediğinizi sorun. Bir yetiştirici halka açık bir yerde buluşmanız konusunda ısrar ederse veya yavruların nerede yaşadığını görmenize izin vermezse, bu şüphe yaratabilir. Yavruları evde ziyaret etme imkanınız varsa, ortamın temiz olduğundan ve yavrularla annenin makul koşullarda yaşadığından emin olun. Köpekler aynı zamanda sağlıklı, enerjik ve mutlu görünmelidir.
  • Yetiştiricinin sürekli destek sağlayıp sağlamadığını kontrol edin. Bir yavru köpeği evinize kabul etme süreci, yetiştiriciden ayrıldığınızda da bitmez. Bunun yerine iyi bir yetiştirici sürekli tavsiye ve yardım sağlayacaktır.
  • Ayrıca, yeni yavru köpeğinizle ilgili bir şeyler ters giderse (bu pek olası değildir, ancak her zaman bir olasılıktır), birçok kayıtlı yetiştirici onları geri almaya hazırdır. Sonuçta onların önceliği yavrularının en iyi ömürlük yuvalara gitmesini sağlamaktır.

*KIF (Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu) – FCI (Fédération Cynologique Internationale) üyesidir.